
Terkan aşireti
TERKAN'NIN SESİ

Terkan aşireti tahri
Doğru ve Dürüst İşletmecilik
terkanlıların izi mö önce 3000 yılarda raslanmıştır gutilerin 21 kıralı terkan adıyla sahneye çıkmıştır bu isim sümer tabletlerinde geçmiştir terkan coğrafya olarak diyarbakırın kuzey doğusunda yer alır diyarbakır silvan hani kara yolu dicle nehri ambar çayı arasında bulunan terkan 3 belde 53 muhtarlı 155 köy ve 2008 nüfüs sayımına göre köylerde ve şehir merkezlerin de taplam 200,360 kişidir 2022 yılında ise tahminen 360.400 kişidir
TERKAN TARIHI
Muhamed Emin zeki Beg eserinde ;1930 yılı itibari ile bu aşiretin (F) Bölgesinde Yani iç anadolu tarafında 400 ve (B) Yani Doğu ve Güneydoğuda 650 olmak üzere yaklaşık 60221 haneden oluştuğunu belirtmiştir. B bölgesi Tirikanlıları Diyarbakır'ın kuzeyinde ve ,Şanlıurfa Siverek ilçesi ve köylerinde otururlar.Bu bölgede güzel şal örmekle meşhur olan ve çok zengin olan bir aşiret olarak yazar. İçinde birmiktar Ermeni de yaşar.Fakat kendilerini Kürt sayarlar ve kendilerine ermeni denilmesinden hoşlanmazlar. F Bölgesi Tirikanlılar ise yarı göçebe bir hayat sürerler. Ankaranın batısında 24 mil kadar uzunluktaki demir yolu boyunca yaşarlar. B bölgesinden buraya hicret etmişlerdir.
sayfa 1
terıkan { terkan } degildir !
Ziya Gökalp'e göre;Bu aşireti Kürt Badılı ve Milan aşiretleri arasında yaşayan kürtleşmiş "Tirkan" Türkler) tayfasıyla karıştırmış olacak ki, Terıkan isminin "Türkler" anlamına geldiğini kanât getirir. Gökalp'ın bu iddiasından yola çıkaraktan çoğu Türkçüler sözde Kürtleşen Türkmenler tezine bu aşiretin adını kanıt olarak öne sürerler. Yukarıda da belirtildiği gibi, bu yanlış varsayış Terkan aşiretinin Tirkan tayfasıyla karıştırılmasından doğmuştur.Mark Sykes Terıkanlıların Hani'deki Ermeni komşuları bu asiretin Ermeni menşeli oldugunu iddia ettiklerini yazar. Izady aynı iddia'yı doğru kabul etmiş olacak ki, Terıkan adını Tigranavend'den(Tigranlı) türetildiğini ve bunun II. Dikran'ın ismiyle bağlantılı olduğu varsayımı üzerinde durur. Bunun yanısıra Terıkan, daha doğrusu Terıki adını Kürtçe'de etimolojize etmekte mümkündür. Kürtçe'de "têr" tok, doymuş anlamına geliyor. Buna göre Têrikan "tok olanlar" anlamını taşır.

kamçı festivali nedir !
yüz yılardır devam eden kamçı festivali her yıl yapılır oyun bu şekil dedir iki kişi meydana çıkıp iplerle yapılan kırbaç şeklindeki ipleri bir birine vururlar ve daha fazla duramayan kişi başkasına vererek devam eder bunun fahşice olduğunu söyliye bilirsiniz ama öyle degildir geleneklere uygundur amacı kimisine göre, hasadın bereketli geçmesi olsa da gerçek nedeni tam olarak bilinmiyor.
Terkanın süvari birliği
Osmanlı Siverek Kürt aşairinden Terkan aşireti Reisi Mehmet Ağa ve süvarileri, 1914
